miercuri, 7 octombrie 2009

In drum spre un altfel de acasa - photojurnal

Povestea merge mai departe....si nu in vama veche, ci in Dresden unde imi pare tare rau ca n-am ramas mai mult pentru ca am fost foarte impresionata de ce a mai ramas din oras dupa al IIlea razboi mondial cand a fos bombardat in proportie de 90% fiind considerat cel mai important centru cultural german. Die Frauen Kirche (die e o presupunere, s-ar putea sa fie si der si das :)) a fost complet distrusa si refacuta de curand, iar petele negre ca de dalmatian sunt blocurile de piatra recuperate si inventariate din ruine si puse la locul lor in noua biserica. Am mai aflat ca biserica este construit din acelasi tip de roca ca si vechea biserica  si in cateva zeci sau poate sute de ani va fi din nou neagra. Se pare ca roca e foarte rezistenta, dar are dezavantajul de a se innegri in timp...as spune ca nu e un dezavataj :)


Orasul era plin de oameni si de culoare. Toata lumea manca Bratzeln si inghetata si era tot o veselie...uite asa am dat si eu 2 euro pe unul...:)


A fost tare frumos si asa cu parfum interbelic...Intr-adevar multe din cladiri au fost reconstruite, dar tot cu gandul la doamne cu rochii lungi ma duc :)
Si uite asa ne-am vazut destul de repede in Leipzig unde urma sa stam 3 zile. Dupa ce politia a destins din nou in forta asupra noastra si ghiciti de ce? Sa ne verifice triunghiul si trusa medicala. Ok! doar ca ele, acestea, erau sub toate bagajele din porbagaj printre care vreo 10 litri de palinca si vreo inca cativa de Becherovka...patzashti! ne-or intrebat daca suntem studenti, noi radeam sa ne cacam pe noi, or ras si ei si ne-o lasat in pace :)

Bizara imbinare vechi-nou. Si Leipzig a fost distrus in mare parte in razboi dar modul in care a fost reconstruit nu e cel mai fericit. Si ia ghiciti la ce lucreaza ei acuma: la un tunel imens care traverseaza tot orasul. De ce? Ca ii prea departe gara de centru :)) Nemti...nu te pui, or stii ei ceva :)

Biserica din Leipzig...unde mai canta nenea Bach din cand in cand :)

Si gata si cu Leipzig...next one...Posdam. Tare frumos si liniste si am avut si norocul sa o luam de pe mitfahrgelegenheit pe o tipa care stia tot despre parc si a fost un ghid pe cinste


Cum ar fi sa ai o casa, aproape castelas, numa ca sa bei ceai?? Uite asa ar fi!

Printre straturile de flori erau rosii si salata...pentru ca regele vroia sa fie intr-un fel si un castel/gradina pentru popor...de treaba!Mormantul unui rege! Al celui care a adus cartoful in Germania!

Gata si cu Posdam! Berlin! Holocaust Memorial!


Die Reichstag

Brandenburger Tor - cai au fost indreptati spre est ca semn de cucerire, indreptati din nou spre vest si apoi schimbati din nou ca doar nu sunt nici o amenintare...Oare?

Arderea cartilor - Nazistii au organizat arderea a mii de carti considerate decadente si negermane, la numai trei luni de cind Adolf Hitler preluase puterea. Pe 10 mai 1933, zeci de mii de carti au fost confiscate din biblioteci si din colectii private si arse in aceasta piata. Acum a mai ramas doar un geam de sticla prin care poti vedea in pavaj rafturi goale...Si cuvintele: "Unde ard carţi, intr-o zi vor arde si fiinte umane" Heinrich Heine.


Wir haben versucht Farben ueber die Mauer, hinuebergelangen zu lassen! (Am cautat culorile dincolo de zid ca sa le lasam dincoace!)
Gedachtniskirche - distrusa in al IIlea Razboi Mondial, din biserica Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche a mai ramas doar turnul frant pe jumatate si pastrat asa pentru a reaminti razboiul in speranta ca nu il vom mai face din nou. Zidul, Arderea Cartilor, Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, Check Point Charlie(punctul de control intre Berlinul de est si cel de vest inainte de construirea zidului) au fost cele care m-au impresionat cel mai mult din cele 3 saptamani prin Europa...si toate intr-un singur oras.


Si uite asa ajunsem si in Copenhaga care m-a enervat ingrozitor si nici nu-i asa minunta...ii cam rece si apa minerala cost 5 euro, deci nu ne place...


Asta a fost dragut....hipioti militand pentru pace, nu ca ar avea vreo sansa in lumea asta, dar mie imi place sa visez. In centrul orasului exista de asemenea o insula locuita de hipioti, fara legi, taxe sau impozite, dar autoritatile vor sa termine si cu asta, nu ca ar face vreun rau, dar prea multa libertate strica! :(Vorba lui Titus "Led Zeppelin"


Cum sa dai 40 de euro sa treci un pod??? Ui asa!!!


Vichingii nu era acasa...ca e sub 50! :)

Malmo

Volvo...domnu' telemark m-o instiintat si ca ii un model de mare exceptie :)

Cei mai frumosi nori pe care i-am vazut in viata mea...Dar de cand sunt in Finlanda m-am cam plictisit de ei :P


Marea baltica...liniste...libertate si mii de rulote...


Da, da! asta am facut :)


Stockholm
Stiti cati bani costa sa stai aici??? 50.000 euro metrul patrat...da tipul de la roxette sta acolo...eh? Cu am ar fi sa iesi duminica dupa evanghelie, cu el, pe prisma???Cu un din asta am venit si noi in Friglanda! da asta nu era al nostru...logic...ca daca era al nostru eu nu aveam poza asta...sau poate era??? Hmmm!!

O piata foarte foarte draguta.

Si alte stradute foarte medievale si pitoresti...No si ui asa ne-am imbarcat si noi pentru the long way "home". Si cand credeam ca o sa vedem numa mare in jurul nostru...nu prea. Ca is sute si mii si milioane de insule. Si asa ne explicam de ce e Stockholm un oras bogat. Aia de pe insule ai bani. Clar! Platesc taxe! Clar! Infrastructura...nu le prea trebe...deci...asta e solutia :))


Noi...Cat despre Finlanda...o sa urmeze o poveste lunga...de vreo 10 luni asa :)

2 comentarii:

Corina Oltean spunea...

Ioi tu Mara ce-mi place sa te citesc! Parca te ascult povestind... Ti-am citit toate plimbarile de pana acuma si astept povesti despre Friglandia:)

Mara Constantinescu spunea...

Acum ca s-au mai asezat candurile o sa incep si povestea despre renii lopatari :))