joi, 8 octombrie 2009

Despre Finlanda in alte feluri I

Iacata ca maine se implinesc doua luni de cand is plecata de acasa...la propriu. Ca la figurat stiti voi cum sta treaba. Acuma cu Friglandia asta treaba sta asa si asa... in sensul ca ii frig si noapte...si lacuri...
Si acuma o sa va tot scriu ce mai urmeaza dupa puncte puncte. Daca nu sunteti din Avrig, Sarata, Nucsoara, Iza, Sapanta, Poieniile de sub Munte, Sacele, Brasov sau alte sate pe langa munti ati putea crede ca ii bine s-asa. Dar nu e! Si nu-i numa lipsa muntilor de vina ci mai ales lipsa babelor la portita dumineca dupa vecernie, a vecinului care iti striga peste gard daca ai strans crumpenele, a vecinei de la care poti sa iei doua oua daca nu-ti oau gainile si a vecinului care iti cere un tel.
Balcanismele alea "groaznice" imi lipsess...acut!
In rest Mikkeli inseamna tot ce va imaginati despre un oras civilizat. Are o populatie de 50.000 locuitori si o universitate. De alfel Finlanda are o populatie de 5 milioane locuitori si 50 de universitati si acorda 14% din PIB pentru educatie fiind printre primele cele mai bune sisteme educationale din lume.
Cat despre mancare...jale!!! Nu tu slana, pt ca renii nu cred ca au asa ceva, nu tu telemea, nu mai vorbesc de burduf, pecie si alte cele ca s-asa balosez de o luna dupa ceva autohton.
Asa ca o concluzie dupa o luna jumatate de Suomi: Ii ca si cand ai fi in Fagarasi si ploua, sunt 3-4 grade si bate vantul cu 50 km/h, dar in jurul tau nu-s nici vai, nici creste, nici flori, nici izvoare, doar pini si lacuri...dupa cum urneaza...:)









Niciun comentariu: